Afkomsbeskrivelse 2013

Samlingsbillede

Den 31. august 2013 var det tid til afkomsbeskrivelse for hvalpene i både J og K kuldet. Stedet var Danstrup Hegn og der var hentet kyndig hjælp fra Sverige til at forestå beskrivelsen af de jagtlige egenskaber.  Marie Strauss og Tonie Hardegaard fra kennel Meitas stillede sig til rådighed med deres mangeårige erfaring med afkomsbeskrivelser og kundskaber om jagtlige egenskaber hos flatcoats.

Dagen startede med anatomi og eksteriørbeskrivelse af hundene.

Fra Danmark havde vi inviteret tidligere udstillingsdommer for flatcoats Birgit Jordt Adsersen, kennel Please Me, til at varetage den noget krævende opgave at give en eksteriørbeskrivelse af de fremmødte hunde. En ikke helt let opgave, eftersom hundene var midt i voksealderen, og hverken var halvt eller helt færdige med at udvikle sig.

DSC_0535Øivind og Durin's Kække Dunja i ilden.

Birgit gik til opgaven med vanlig professionalisme og faglig kyndighed og alle fik en grundig gennemgang af deres hunds anatomi. Der var god til så der blev også givet tips til, hvordan man viste sin hund bedst, såfremt man skulle have lyst til at komme på skuer eller udstillinger på et eller andet tidspunkt.

DSC_0524

Durin's Alfa Jack og Signe i ilden.

DSC_0527

Efter god snak og en masse løbe- og stå øvelser, så kom tiden til den jagtlige del af beskrivelsen.

Marie Strauss og Tonie Hardegaard fra kennel Meitas stillede deres mangeårige erfaring med afkomsbeskrivelser og kundskaber om jagtlige egenskaber hos flatcoats til rådighed for alle deltagere og tilskuere. De har om nogen evnen til at se bag om hundenes tillærte adfærd og kigge efter det som var med "i posen" fra start af.

DSC_0564Fokus, vilje og evne til at hente og bringe. Durin's Kække Mio i aktion.

Det var fantastisk at opleve, hvordan helt urutinerede hunde gik uimponerede til opgaverne og løste dem flot. Der var vist også et par ejere, der fik sig en a-ha oplevelse eller to undervejs og det er jo altid godt. 

DSC_0568

Der var god tid til at snakke undervejs, hvilket der blev sat stor pris på fra alle deltagere og tilskuere.

DSC_0561

 

Der var naturligvis også plads til frokost i det grønne (mellem bygerne), med kage til kaffen og dagen blev rundet af med en gennemgang af de forskellige hundes præstationer.

DSC_0570

 

DSC_0571

 

Det var en en gruppe trætte men tilfredse hunde og deres ditto familier, der kørte hjem, med en ordentlig en på opleveren. Vi var ikke mindre trætte, ej heller mindre tilfredse, og vi følte os en masse gode oplevelser rigere, da vi vendte skuden mod Helsinge.

Afkomsbeskrivelsen går i sin enkelthed ud på at beskrive de egenskaber som hunden har med sig uafhængigt af træningsniveau. Alle hunde kan afkomsbeskrives når de er mellem 9 mdr og 24 mdr. Afkomsbeskrivelsen er mere udbredt i Sverige hvor modellen er udviklet. Marie Strauss var rent faktisk med (med hund)  på den allerførste beskrivelse, der blev lavet i Sverige, så for hende var det en særlig oplevelse at rejse over Sundet for at lave en beskrivelse af danske hunde. Man kan jo spørge om en sådan beskrivelse er nødvendig, når nu vi har et velfungerende markprøvesystem i DRK? Til det kan vi kun sige: I allerhøjeste grad. Deltagelse på markprøve forudsætter en træningsindsats, da hunden skal have et vist niveau, for at opnå en præmiering. Et af momenterne der er til bedømmelse på en prøve er lydighed. Ved en afkomsbeskrivelse er lydighed og disciplin ikke et element der beskrives, og alle hunde kan derfor deltage, også selvom de aldrig har set en dummy, aldrig har apporteret, aldrig har...

 

DSC_0542

Far (th) og søn (tv) - Æblet falder ikke langt fra stammen.

 

For en opdrætter er det sjældent at et helt kuld bliver solgt til hundeførere som vil træne og deltage på markprøver. Mange gange bliver hundene solgt som familiehunde, og eller jagthunde, der aldrig kommer på prøve. Hvordan kan man så vurdere om man har nået det man ville med en given kombination? Her i huset arbejder vi ud fra hundenes egenskaber, når vi opdrætter hvalpe, og for os er det derfor vigtigt at vide så meget som muligt om hvordan de givne kombinationer er faldet ud.

Dagen var meget givende og lærerig for os begge og det er helt sikkert at de fremtidige kuld også vil blive afkomsbeskrevet efter svensk model. Så kan vi jo bare håbe, at det med tiden vil blive indført i Danmark også, så flere opdrættere vil benytte sig af modellen.